Все про лактозу і непереносимість лактози

Все про лактозу і непереносимість лактози

Що таке лактоза, як вона використовується організмом і в яких продуктах міститься. З якої причини виникає непереносимість лактози, від яких продуктів при ній необхідно відмовитися?

Лактоза є одним з трьох головних компонентів молока, це єдиний в природі низькомолекулярний вуглевод тваринного походження. Молекула лактози складається з моносахарида галактози і глюкози, всі молочні напої на 99% складаються з лактози, тому з'єднання також відомо під назвою молочний цукор.

Лактоза була відкрита в 16 столітті, але в чистому вигляді її вдалося отримати тільки в 17 столітті, це зробив чернець Фабріціо Бартолетті. На даний момент в світі щорічно виробляється 660 тисяч тонн лактози, ще 30 мільйонів тонн лактози присутні в щорічному світовому обороті молока. У перші роки життя людини лактоза є основою раціону, це єдиний вуглеводний макрокомпонент молока. Для того, щоб отримати лактозу, необхідно випарувати молочну сироватку, а потім охолодити її. Це вуглеводне з'єднання дуже легко і швидко засвоюється, воно корисно для флори кишечника і дає енергії для життєдіяльності організму. Доведено, що лактоза зміцнює імунітет, позитивно впливає на нервову систему і надає профілактику серцево-судинних захворювань. При попаданні в організм, лактоза відразу ж запускає процес утворення слини, вироблення вітамінів, вона бере участь в синтезі аскорбінової кислоти і засвоєнні кальцію. Симптомами нестачі лактози є млявість, втома, сонливість, погіршення настрою.

Лактоза може завдати шкоди здоров'ю людини, тільки якщо у нього є її непереносимість, а також при надмірному вживанні.

За проявами передозування лактози схожа на алергічну реакцію, а непереносимість пояснюється нестачею або відсутністю ферменту лактази, тільки він може розщепити лактозу на частини для подальшого засвоєння. Якщо в кишечник потрапляє неперетравлена ​​лактоза, то будуть запущені процеси бродіння, що тягнуть за собою травні розлади.

Непереносимість лактози може бути вродженою і набутою. Іполактазія або вроджена непереносимість лактози є фактом, з яким потрібно змиритися, якщо організм не толерантний до глюкози, то це ніяк не можна виправити. Гиполактазия, тобто придбана непереносимість лактози успішно піддається корекції спеціальними препаратами з вмістом необхідних ферментів.

Що можна і що не можна при непереносимості лактози?

Дослідження представленості непереносимості лактози серед різних етнічних груп показали цікаві результати. Серед білошкірого населення планети лактозу частково або повністю не можуть засвоювати не більше 15%, серед темношкірого населення - близько 70%. Європейські жителі практично не страждають від непереносимості лактози, а жителі африканського континенту, деякі азіатські народи і ескімоси частково або повністю лактозу не сприймають. Ряд вчених пояснюють цю расову закономірність традиціями народів, прийнятим серед них господарським укладом, наприклад, у тих народів, які займалися скотарством не спостерігається проблем із засвоєнням молока. Наявність непереносимості лактози можна вважати генетичним показником нарівні з аналізом ДНК, наприклад, представники народів Балтії, німці і слов'яни ніколи не страждають від непереносимості лактози.

Не потрібно дивитися на непереносимість лактози, як на вирок, навіть якщо це повна вроджена непереносимість. Якщо організм людини не може засвоювати незбиране молоко, то йому на допомогу прийдуть кисломолочні продукти - сир, сир, йогурти, кефір, сметана. При часткової непереносимості глюкози засвоєння молочного цукру можна прискорити овочами, фруктами і порошком з какао-бобів. Для багатьох людей з непереносимістю лактози допустимою нормою є 100 мл молока, при вживанні продукту в таких кількостях неприємні наслідки відсутні. В середньому на 100 мл молока припадає 4,5 грама лактози, чим жирніше молоко, тим менше в ньому буде лактози.

Отправить комментарий